Királykategória

2009.04.08. 00:08

Nagyon leállt mostanság a blog, megpróbálom kicsit felrázni, remélem sikerül és szerzőtársaim is kedvet kapnak a folyékony kenyér fogyasztásához. Következő boncolnivaló sörünk a drágább fajták közé tartozik, cserébe kiváló minőséget és sokat meglátott üvegeket foghatunk a kezünkbe. Ma esti témám a Miller Genuine Draft.

Történetünk 1855-ben indul, az akkori Amerikai Egyesült Államokban. Az ország nemrég nyerte el jelenkori méretét. Folyik a bevándorlási láz, egyre több ember vándorol az óhazából az újba. Köztük is jelentős számban vannak a németek. A német nép tagjaként, mint egyszerű farmer érkezik meg Frank Miller a lehetőségek földjére. Egészen Milwaukee-ig jutott, Wisconsin szélére. (A város 100 km-rel fekszik Chicago felett, de másik államban.) Felvásárolta a Plank Road Brewery-t (Plank úti sörfőzde). A kis főzde nem volt nagyobb egy korabeli viktoriánus háznál, fák környékezték mindenfelől. Ki gondolta volna, hogy 150 évvel később már egy hatalmas városrész, a Miller Co. központja, a Miller Valley áll majd a helyén. A Miller Co. jelenleg a második legnagyobb amerikai sörgyártó. Tulajdonjogának 2/3-át jelenleg az a dél-afrikai cég birtokolja, akik a Dreher Sörgyárak Zrt.-t is működtetik.

És már tudjuk is, hogy jutott el kis hazánkba a tengerentúli nedű. Ugyan csak Olaszországban gyártják, mivel itt található a legközelebbi gyáruk, de a recept mindenhol megegyzik. A Miller cégnek többfajta márkája van, a Genuine Draft a hagyományos húzóágazata, különleges lepárlási mechanizmussal. Idézek a honlapról:

A Miller egyedülállóan lágy ízét a különleges Cold-filtering (hidegen szűrés) technológiának köszönhetően nyeri el. Ez az egyetlen sör, amelynek készítése során ilyen technológiát alkalmaznak. A sörfőzést követő fázisban a sörlét azonnal 35Co-ra hűtik, hogy megőrizzék a sör friss, telt ízét, a négyszeres szűrési folyamatig pedig fagypont közeli hőmérsékletig hűtik tovább. A különleges tisztaságú, aranysárga sör eléréséhez az utolsó szűrési fázisban a jéghideg sörlevet egy porózus kerámia szűrőn folyatják keresztül, amelynek segítségével eltávolítják az összes szennyeződést, amely károsíthatja a sör ízét. A szűrt sört rendkívül tiszta körülmények között, sterilizált üvegekbe és dobozokba, illetve hordókba töltik, így biztosítva a pasztörizálatlan sör eltarthatóságát.

A világon ez az egyetlen olyan, nagy népszerűségnek örvendő sör, amelyet ezzel a technológiával készítenek.

Hogy ebből mit érzékel egy átlagfogyasztó? Irtózatfinom. Lágy íze van, hölgyek is nyugodtan fogyaszthatják. Behűtve véleményem szerint ver mindenféle sört. Az üveg vmi gyönyörű, pont kézre áll. Sajnos csak 0,33 l-es kiszerelésben létezik, de ez semmit nem von le az értékéből. Alkoholtartalmas 4,7 V/V %, ami megfelel egy átlagos magyar világos sörnek. Minőségi ital, nem minden napi alkalmakra.

Ezt természetesen mások is észrevették rajtam kívül, több neves kitüntetést is megnyert:

A Nagy Amerikai Sörfesztiválon (Great American Beer Festival), az „Amerikai Stílusú Prémium Sör" kategóriában eddig 1 arany, 5 ezüst és egy bronzéremmel büszkélkedhet.
A Sör Világkupán (World Beer Cup) pedig, szintén az „Amerikai Stílusú Prémium Sör" kategóriában, ezüstérmet nyert.

Ki kell még térnem az árára. Mivel importált sör, ezért azt várnánk, hogy pl. Coronita árban van, ami bizony 5-600 Ft-nál kezdődik. Az MGD viszont a legtöbb magyar bevásárlóközpontban megtalálható, mindössze 250 Ft-ért. Persze a magyar tárcáknak ez sem túl gazdaságos, de azért higyjétek el, egy sikeres vizsga, felvételi vagy egy állás megszerzése után nincs jobb módszer arra, hogy a sörkedvelő kipehenje az elmúlt nap fáradalmait.

A bejegyzés trackback címe:

https://thingsinlife.blog.hu/api/trackback/id/tr401052978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása